Help! Er brandt een lampje op mijn dashboard

Juni 2017
Uhhhh...Weet u wat dit lampje betekent? Na het lezen van dit artikel wel.

Helperbrandteenlampje

De hoeveelheid lampjes en symbolen op het dashboard is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Soms betekent het niets ernstigs, terwijl u bij andere lampjes gelijk actie moet ondernemen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Lees dan snel verder voor een overzicht van de meest voorkomende symbolen.

Allereerst moet u weten dat u al aan de kleur van het lampje kan zien hoe ernstig het is. Geel/oranje betekent dat het moet laten nakijken, maar wel nog rustig door kunt rijden naar de garage. Andere kleuren zijn signaallampjes, en brengen geen verdere actie met zich mee. Rood betekent dat u altijd alert moet zijn.

Na de kleur, kijkt u naar het symbool. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende symbolen. We leggen er een paar uit. En twijfelt u toch nog? U mag ons altijd bellen voor advies! En we kunnen uw auto uitlezen om de storing goed te onderzoeken.

dashbord nummers

5
Ga binnenkort naar Autobedrijf Ruimzicht en laat de remblokken van alle wielen controleren.

32
Dit lampje brandt altijd bij het starten van de auto. Blijft het branden terwijl de motor loopt of gaat het branden tijdens het rijden? Dan wordt de accu niet meer opgeladen. Bezoek ons zo snel mogelijk.
WAARSCHUWING: Schakel alle niet noodzakelijke stroomverbruikers uit, zoals radio of verwarming.
WAARSCHUWING: Als ook het lampje van het koelsysteem (48) gaat branden, dan moet u direct stoppen en de motor afzetten. Er is kans op motorschade. Bel ons voor advies.

40/49
Als beide lampjes branden zonder dat u de handrem heeft aangetrokken, stop dan meteen en controleer het remvloeistofpeil. Als het tot onder het minimum is gedaald, rij dan niet verder maar neem contact met ons op.
WAARSCHUWING: Is het remvloeistofpeil in orde? Dan is de regelfunctie van het ABS-systeem uitgevallen. De auto remt nu zonder ABS-regeling. Pas uw rijstijl aan! Neem zo snel mogelijk contact met ons op.

48
Koelvloeistofpeil is te laag of de temperatuur is te hoog. Stop en zet de motor af. Controleer het niveau van de koelvloeistof en vul deze zo nodig bij. Als dit niet helpt of niet mogelijk is, roep dan de hulp in van ons.
WAARSCHUWING: Het koelsysteem staat onder druk. Bij het openen van de dop kan er stoomvorming ontstaan of kokend water uitkomen. Kijk in het instructieboekje voor de veiligheidsaanwijzing.

57
Motoroliedruk te laag. Direct de motor afzetten! Iedere seconde dat de motor langer draait vergroot de kans op permanente motorschade (einde motor). Controleer daarna het niveau van de motorolie.
WAARSCHUWING: Rij nooit verder als het controlelampje blijft knipperen en zet meteen de motor af om schade te voorkomen! De auto heeft een probleem met de oliedruk. Neem direct contact met ons op.
Brand 57 geel: Controleer het oliepeil als het controlelampje continu geel brandt en vul zo nodig een kleine hoeveelheid olie bij. Wacht 5 minuten en controleer nogmaals het oliepeil.

62
Motorstoringslampje. Er is een storing aan de motor. Niet mee door blijven rijden. Bel ons direct voor advies.

Bij twijfel? Bel ons voor advies.